Aktuellt

Syksyn kuulumisia Koulutus Elämään Säätiöstä

Koulutus Elämään Säätiön terveys- ja päihdekasvatustunnit ovat syyslukukauden osalta täydessä vauhdissa. Olemme päässeet pitämään opetuksia kouluissa ja päiväkodeissa uusien opettajien Laura Peltomäen ja Senni Niemisen johdolla. Laura on ollut osa opettajatiimiä vuoden alusta saakka ja Sennin saimme alkusyksystä mukaan toimintaan. Opetusta on järjestetty tutuilla kouluilla tänäkin syksynä Uudenmaan alueella ja lisäksi muun muassa Haminassa ja Turussa. 

Opetuksemme pohjautuu kansainväliseen Life Education opetusohjelmaan ja jälleen tänä vuonna säätiömme henkilökuntaa on vieraillut Englannissa tutustumassa opetusohjelman sisältöihin ja koulutuksiin. Koulutus Elämään Säätiö hyödyntää laadukasta Life Education opetusohjelmaa vastaamaan suomalaisten lasten ja nuorten tarpeisiin. Ajankohtaisten asioiden seuraaminen on meille tärkeää ja pyrimme huomioimaan opetuksessamme niin ajankohtaiset ilmiöt, kuin vallitsevan maailmantilanteen.  

Yhdessä Ilman Rasismia- hanke on jatkanut alakoululaisille suunnattua koulutuskokonaisuutta yhteistyössä Yhteiset Lapsemme ry:n kanssa. Meidän opettajatiimistä Satu on ollut alusta asti hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana. Hankkeen tavoitteena on antirasististen asenteiden vahvistaminen ja lisääminen kouluyhteisöissä. Vuoden kestävän hankkeen aikana koulutuksia on järjestetty kymmenillä kouluilla ympäri Suomen. Hanke on saanut rahoituksen EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston kansallisesta ohjelmasta. Rasisminvastainen koulutus on ollut tervetullut teema käsiteltäväksi ja saanut positiivisen vastaanoton kouluissa.  

Kevään Koulutus Elämään opetusvierailujen aikatauluja laaditaan parhaillaan ja aikataulumme täyttyykin vauhdilla. Kiitos yhteistyökouluillemme aktiivisesta osallistumisesta vuosittaiseen opetusohjelmaamme. 

Valoa syksyyn! 

Ajankohtaistiedote

Koulutus Elämään opetusohjelma reagoi kokonaisvaltaisella tavalla maailman muutoksiin lasten mielenterveyden tueksi. Opetusohjelma antaa lapsille tietotaitoja kohdata tilanteita, joihin ei omalla toiminnallaan voi vaikuttaa.  

Opetusohjelma kehittää lapsen kykyä tunneilmaisuun sekä tasapainoiseen ajatteluun epävarmassa tilanteessa. Lapsi saa työkaluja kehittää omia selviytymisstrategioita aikuisen tuella.  

Koulutus Elämään Säätiö tukee lasten mielenterveyttä antaen mahdollisuuden keskustella turvallisessa ympäristössä tunteistaan. Opetusohjelma antaa työkaluja tunnistaa tunteita ja hallita tunnetiloja ikätasolle sopivalla tavalla. 

Osallistava koulutus alakoululaisille

Yhdessä ilman rasismia on Koulutus Elämään Säätiön ja Yhteiset Lapsemme ry:n toteuttama yhteishanke. Se on EU-rahoitusta saava hanke, joka käynnistyi vuoden 2021 lopulla. Hanke tarjoaa antirasistisen opetuskokonaisuuden alakoulun 4.–6.-luokkalaisille. Koulutus auttaa muodostamaan laajan ymmärryksen rasismista, sen ilmenemismuodoista, omista ennakkoluuloista ja etuoikeuksista. Osallistavat oppitunnit ja toiminnalliset työpajat tarjoavat kaikille osallisille, lapsille ja aikuisille, uutta tietoa ja tapoja antirasististen teemojen käsittelyyn. Ammattilaisille koulutus antaa helpon lähtökohdan jatkaa antirasististen teemojen käsittelyä omassa työssään. Opetuskokonaisuus tarjoaa prosessiluonteisemman ja syvemmän oppimismahdollisuuden, kuin yksittäinen oppitunti ja tarjoaa luokanopettajalle välineitä ottaa teema aktiiviseksi osaksi opetusta.

Opetuskokonaisuutta toteutetaan valikoiduissa kouluissa ympäri Suomea, mutta mukaan pääsee myös muita toiminnasta kiinnostuneita kouluja. Ota yhteyttä hankkeen koordinaattoriin mikäli haluat luokkasi kanssa osallistua antirasistisia asenteita vahvistavaan koulutukseen.

Läs mer https://yhdessailmanrasismia.fi/tietoa-hankkeesta/

Yhdessä ilman rasismia -hanke saa tukea EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston kansallisesta ohjelmasta.

Kuulumisia syyskaudelta

Koulutus Elämään Säätiön terveys- ja päihdekasvatustunnit on saatu tämän syksyn osalta jo pakettiin. Kohta mekin vetäydymme joulunviettoon ennen uuden vuoden uusia tuulahduksia. Tässä kohtaa onkin hyvä tarkastella sitä, mitä syksy on pitänyt sisällään.  

Elokuussa Säätiömme opettajatiimissä aloitti uutena opettajana Heini Hollo. Lisävahvistusta opettajaremmiin saamme tammikuussa vielä toisenkin uuden opettajan myötä. Mahtava juttu! 

Opetuksen osalta tämä syksy on noudattanut hybridimallia: on pidetty niin lähi- kuin etätuntejakin ympäri Suomea alakouluissa ja päiväkodeissa. Päiväkoteja on meidän iloksemme ollut mukana opetuksissamme tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiempina vuosina. Oman ihmeellisen kehon tutkimisesta kiinnostuneet päiväkotilapset ovat meillä tärkeä kohderyhmä. Siksi päiväkotiohjelmien kehittäminen onkin parhaillaan käynnissä. 

Kaikkien ikäryhmien kanssa niin päiväkodeissa kuin kouluissakin olemme päässeet tutkimaan maskottikirahvimme Haroldin huonetta lisätyn todellisuuden (AR) keinoin. Haroldin huonetta tutkitaan kunkin ikäryhmän aiheen näkökulmasta. Lapset ovat tehneet huoneeseen liittyen mitä erilaisimpia havaintoja ja päätelmiä, mistä Harold mahtaa pitää, mitä se voisi arvostaa sekä miten Harold voisi pitää omasta kehostaan hyvää huolta. Ilman tärkeitä tukijoitamme Haroldin huoneen tarkastelu ei olisi mahdollista oppilaskäytössä olevilla iPadeillä. Kiitos siis Jenny ja Antti Wihurin rahastolle tuestanne Koulutus Elämään Säätiön opetusvälineiden hankinnassa.  

Uusia tuulia on lisäksi luvassa säätiön toiminnassa keväällä 2022. EU-rahoitteista Yhdessä ilman rasismia- hankettamme on käynnistelty nyt joulukuussa. Hankekumppaninamme toimii Yhteiset Lapsemme ry. Hankkeen tavoitteena on antirasististen asenteiden vahvistaminen ja lisääminen kouluyhteisöissä. Tiedotamme hankkeesta lisää tammikuussa. 

Mutta ennen kuin jatkamme täyttä höyryä eteenpäin uuteen vuoteen, on aika hengähtää hetki joululomalla. Kiitämme säätiömme hallituksen jäseniä sekä kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta ja oikein hyvää joulua.  

Tammikuussa taas nähdään! 

Kevätkauden kuulumiset

Kulunut vuotemme on ollut monipuolinen ja osin myös haasteellinen, kuten varmasti monelle muullekin lasten ja nuorten hyvinvoinnin parissa toimivalle organisaatiolle. Kaikesta huolimatta olemme Koulutus Elämään Säätiössä tyytyväisiä siihen, kuinka yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa onnistui etävierailujenkin muodossa vallan mainiosti! Kiitos siitä yhteistyökumppaneillemme. Pidämme peukut pystyssä, että syksyllä pääsemme kohtaamaan lapset ja kasvatusalan ammattilaiset paikan päällä kouluilla ja päiväkodeilla. Lasten ja nuorten terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on näinä aikoina tärkeämpää kuin koskaan. Nautitaan kesästä ja rauhoitetaan mielemme arjen kiireistä, kerätään voimia syksyyn!

Lisää kevätkauden kuulumisiamme voitte lukea uutiskirjeestämme alta.

Siirry tähän Swayhin

Vi pratar om rusmedel!

Koulutus Elämään Säätiön Puhutaan päihteistä podcast on alakoululaisten vanhemmille suunnattu ohjelmasarja. Koulutus Elämään Säätiön terveys- ja päihdekasvatuksen asiantuntijat antavat vanhemmille vinkkejä siitä, miten kouluikäisen lapsen kanssa voi keskustella päihteistä. Podcast kannustaa vanhempia avoimeen keskusteluun. 

Kun lapsen tietous päihteistä ja niiden haitoista lisääntyy, sillä on ehkäisevä vaikutus nuoruuden päihdekokeiluihin. Päihteistä keskusteleminen myös murtaa niiden ympärillä olevia tabuja sekä lisää vanhemman ja lapsen välistä avoimuutta. Keskusteluyhteyden vahvistumisen myötä, nuori voi kokea, että vanhemman kanssa voi puhua vaikeistakin asioista. 

Lapset pohtivat paljon päihteisiin liittyviä kysymyksiä, kuulevat kavereilta ja etsivät tietoa netistä. Lapset kyselevät myös vanhemmiltaan päihteistä ja ne tilanteet saattavat yllättää tai hämmentää vanhempaa. Vastaukset voivat jäädä ympäripyöreiksi tai kysymys ohitetaanOn tärkeää pysähtyä lapsen pohdinnan äärelle ja kuulla mitä lapsi haluaa kysyä ja tietää. Tietoa voi etsiä yhdessä ja käydä keskustelua aiheista lapsen ikään sopivalla tavalla.  

Tärkeää on, että vanhempi on etukäteen perehtynyt aiheisiin, jotta lapsen kysymyksiin on luontevampi vastata. Lapsi miettii usein päihteisiin liittyvissä kysymyksissä aikuisten valintoja ”Miksi joku sitten käyttää päihteitä, vaikka ne ovat terveydelle haitallisia”. Aikuisen on siis myös etukäteen hyvä pohtia omaa suhtautumistaan päihteisiin, vaikkapa alkoholiin, jotta myös valintoihin liittyvää keskustelua on helpompi käydä. 

Puhutaan päihteistä- podcastissa nostetaan esiin tyypillisiä alakouluikäisen lapsen pohdintoja päihteisiin liittyen sekä kuinka niihin kysymyksiin vanhempi voi vastata. Podcast koostuu useammasta osiosta, joissa puhutaan päihdeaiheiden lisäksi myös muista riippuvuutta aiheuttavista aiheista, kuten energiajuomista ja ruutuajasta 

Podcast on toteutettu yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton kanssa. Alko on rahoittanut podcast-materiaalin tuotannon osana vastuullisuustyötään

Podcastia voit kuunnella tästä. 

Tutustu myös noin 4.-6.luokkalaisille lapsille suunnattuun päihde- ja terveysaiheita käsittelevään Harold-peliin. Pelin myötä keskusteluun on helpompi ryhtyä lapsen kanssa ja sen avulla vanhempi ja lapsi voivat yhdessä pohtia terveellisten valintojen merkitystä elämässä.  

Artikkelisarja Tunteista

Tässä artikkelisarjassa tutustutaan tunteisiin. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään kirjallisuuden pohjalta, mitä tunteet ovat, tunteen herääminen ja sen elinkaari. Toisessa artikkelissa paneudutaan tunne-keho-yhteyteen eli siihen, miten keho ja tunteet toimivat yhdessä. Kolmannessa artikkelissa paneudutaan tunnetaitoihin, miten tunnetaidot kehittyvät ja kuinka tukea lapsen tunnetaitojen kehitystä. Artikkelit 4–7 kertovat kukin yhdestä perustunteesta. Pureudutaan pelkoon ja vihaan sekä tutustumme suruun, häpeään ja mielihyvään. Artikkelisarja löytyy Hyvä kysymys -palvelusta nyt kokonaisuudessaan.  

Lasten ja nuorten mielenterveys on puhuttanut paljon viime aikoina kasvatusalan asiantuntijoita. Laajoissa väestötutkimuksissa on selvinnyt, että noin puolet aikuisiän mielenterveyshäiriöistä ovat alkaneet jo ennen 14 vuoden ikää (THL). Koulutus Elämään -opetusohjelma pyrkii osaltaan edistämään ja tukemaan lasten terveyttä myös mielenterveyden näkökulmasta muun muassa vahvistamalla elämänhallintataitoja sekä itsetuntoa. Myös päihteet ja mielenterveysongelmat kulkevat usein käsi kädessä, joten ehkäisevä päihdetyökin osaltaan ajaa samoja tavoitteita. Monipuolisella ja laaja-alaisella terveyskasvatuksella voidaan vaikuttaa lasten terveysasenteisiin sekä kannustaa vaalimaan terveellisiä elämäntapoja ja pitämään omasta hyvinvoinnistaan huolta.  

Koulutus Elämään Säätiö pyrkii pysymään sekä terveys- että kasvatustieteen uusimman tutkimuksen kärryillä kouluttamalla opettajiaan. Artikkelit ovatkin muokattu Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajakoulutuksen kurssitehtävän pohjalta. Artikkelisarja on suunnattu vanhemmille. Vanhemmat ovat avainasemassa opettaessaan lapsille tunnetaitoja. Lue siis vinkit tunneaiheiden käsittelyyn!

Artikkelit Hyvä kysymys -palvelussa

Kestävän kehityksen sitoumus

Koulutus Elämään Säätiö on hallituksensa aloitteesta työstänyt toiminnalleen kestävän kehityksen sitoumuksen. Sitoumus on säätiön henkilökunnan yhdessä laatima ja sitoudumme noudattamaan sitä toimintamme toteutuksessa.  Olemme myös käyneet läpi opetusohjelmamme sisällöt kestävän kehityksen näkökulmista ja sisällyttäneet oppitunteihin mukaan tehtäviä ja keskusteluita, joissa yhdistetään päihteitä ja niiden vaikutuksia luontoon ja ympäristöön ihmiskehon lisäksi.

Löydät kestävän kehityksen sitoumuksemme tiivistelmän täältä. 

Tupakantumppi on maailman yleisimpiä roskia. Se ei kuulu luontoon, sen tietää jo lapsikin.

Ehkäisevän päihdetyön viikko ja muuta ajankohtaista

Tällä viikolla vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa! EPT-viikko on valtakunnallinen, tunnettu kampanja, joka näkyy kunnissa ja kaupungeissa erilaisina tapahtumina, kohtaamisina ja teemailtoina sekä oppituntienkin sisällöissä. Tutustu kampanjasivuihin tästä.

Tänä vuonna EPT-viikon teemana on kannabis ja viikon aikana kannustetaan avoimeen keskusteluun kannabiksesta. Tavoitteena on, että varsinkin nuoret aikuiset voisivat pohtia omaan tai kaverin kannabiksen käyttöön liittyviä ajatuksia ja huolia. Ammattilaisille tarjotaan tukea ja materiaalia puheeksi oton tueksi, sillä kannabis kuten päihteet muutenkin, on usein hankala ja arka aihe ottaa puheeksi. Tutustu tästä linkistä ajantasaiseen tietoon kannabiksen käytöstä ja haitoista. 

Virtuaaliset Päihdepäivät järjestetään 9.-13.11 verkossa. Olethan jo ilmoittautunut mukaan? Ole nopea, paikkoja on rajoitettu määrä. https://www.ept-verkosto.fi/paihdepaivat/

Koulutus Elämään opetusohjelmaa on toteutettu tänä syksynä sujuvasti etänä. Etäkokonaisuus pitää sisällään 3-13-vuotiaille suunnattua terveysaiheista etämateriaalia. 1-3.luokkalaisille on tehtäviä ja opetusvideoita, jotka ovat luokanopettajien hyödynnettävissä sekä isommat koululaiset osallistuvat lisäksi live-etätunnille, joka ohjataan Koulutus Elämään- studiolta käsin. Mikäli haluatte terveys- ja päihdekasvatuksen näytetunnit koulullenne, ottakaa yhteyttä nettisivuiltamme löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta  tai sähköpostilla satu.carlson@koulutuselamaan.fi.

Kevätlukukauden opetusaikataulua laaditaan paraikaa ja vielä löytyy tilaa! 

Ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan monin menetelmin. Haluamme rohkaista myös vanhempia avoimeen vuorovaikutukseen lastensa kanssa vaikeistakin asioista. Julkaisimme alkuvuonna Harold-pelin, joka kannustaa pohtimaan terveellisiä, hyvinvointiin vaikuttavia valintoja yhdessä lapsen kanssa. Se on suunnattu 4-6-luokkalaisille lapsille, mutta toimii hyvin myös hieman vanhemmille tai nuoremmillekin lapsille. Harold-pelistä saa tietoa terveys- ja päihdeaiheisiin liittyen, sekä se on oiva väline vanhemman ja lapsen välisen päihdekeskustelun avaamiseen! Peliä voi pelata myös luokissa opettajan ohjauksella ja sen avulla voidaan rakentaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää keskustelua oppilaiden kanssa. 

Harold-peliin pääset tästä!

Tämän viikon tarkoitus on nostaa esiin valtakunnallisesti ehkäisevän päihdetyön merkitystä ja korostaa sen tärkeyttä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä. Meidän työssämme kuitenkin jokainen viikko on tärkeä ehkäisevän päihdetyön viikko ja jokainen päivä pyrkii luomaan terveellistä, päihteetöntä pohjaa lasten ja nuorten tulevaisuuteen. 

En bättre morgondag skapas idag!