Hei opettaja,

Tervetuloa Koulutus Elämään Säätiön etämateriaaleihin. Kuudennen luokan materiaali sisältää opettajan infovideon, ennakkovideon katsottavaksi oppilaiden kanssa ennen etätuntia, lisätehtäviä sekä palautelinkin toteutuksen jälkeen täytettäväksi. Voit toteuttaa sisällöt koko luokalle samanaikaisesti tai pienryhmissä oman aikataulusi mukaan. Oppilaiden videon voi tarvittaessa pysäyttää, jos kesken videon herää keskustelua tai oppilaiden kysymyksiä.

Kokonaisuuden kulku:

• Infovideo opettajalle
  • Ennakkovideo oppilaille “Valinnat”
  • Ennakkotehtävä (videolta)
  • Etätunti “Päihteet” (linkki sähköpostilla rehtorilta/koulunne KES-yhteyshenkilöltä)
  • Luokanopettajan valitsemat lisätehtävät (Harold-peli, nettisivun tehtävät)
  • Palaute

Infovideo opettajalle 6 min 24 s

Ennakkovideo oppilaille “Valinnat” 10 min 41 s

Ennakkotehtävä “Tarina/sarjakuva valinnoista”

Tehkää tarina tai vähintään viiden kuvan sarjakuva, jossa tulee esille kaikki osat valinnantekoprosessista. Sen vaiheet olivat siis:

1. Valintatilanteen määrittely (paikka, henkilöt, tunne ja valittava asia)
2. Ratkaisuvaihtoehtojen kehittely
3. Vaihtoehtojen vertailu (hyvät ja huonot puolet ja seuraukset)
4. Päätöksenteko (paras mahdollinen toteutuskelpoinen valinta, sovitellen, vertaillen ja keskustellen)
5. Valinnan toimeenpano (tekeminen, arviointi jälkikäteen)

ETÄTUNTI 45min TÄSSÄ KOHDASSA

Etätunnilla käsitellään päihteitä ja riippuvuuksia erilaisten esimerkkitilanteiden kautta. Tehtävien avulla oppilaat huomaavat, että suurin osa omaan ikäluokkaan kuuluvista nuorista ei käytä päihteitä (Nuorten terveystapatutkimus 2019). Näin vähennetään sosiaalista painetta päihteiden liian varhaiseen kokeiluun. Käsittelemme myös turvataitoja.

Lisätehtävät

Tulosta oppilaillesi tästä linkistä kolmisivuinen tehtävä, jossa käsitellään luetunymmärtämistä hyödyntäen riippuvuuksia ja itsesäätelykykyä sekä kannabista.

Harold -peli on oppimispeli 4.-6.luokkalaisille hyvinvoinnista ja päihteistä. Pelissä aiheina mm. uni, terveellinen ravinto, vapaa-aika, energiajuomat, tupakkatuotteet ja alkoholi.

Aiheiden käsittelyä voitte jatkaa luokan kanssa myös nettisivujemme lisätehtävien parissa.

Palaute 2 min

Opettajapalaute: Vastaathan alla olevaan palautelomakkeeseen laadun varmistamiseksi, kiitos! Palautelinkki opettajalle

QR code

Oppilaspalaute: Jos ehditte ja oppilailla on koulussa tai kotona mahdollisuus täyttää palaute, jakakaa linkki tai QR-koodi oppilaille. Kyselyn voi täyttää myös älypuhelimella. https://urly.fi/1K0A