Koulutus Elämään Säätiön Puhutaan päihteistä podcast on alakoululaisten vanhemmille suunnattu ohjelmasarja. Koulutus Elämään Säätiön terveys- ja päihdekasvatuksen asiantuntijat antavat vanhemmille vinkkejä siitä, miten kouluikäisen lapsen kanssa voi keskustella päihteistä. Podcast kannustaa vanhempia avoimeen keskusteluun. 

Kun lapsen tietous päihteistä ja niiden haitoista lisääntyy, sillä on ehkäisevä vaikutus nuoruuden päihdekokeiluihin. Päihteistä keskusteleminen myös murtaa niiden ympärillä olevia tabuja sekä lisää vanhemman ja lapsen välistä avoimuutta. Keskusteluyhteyden vahvistumisen myötä, nuori voi kokea, että vanhemman kanssa voi puhua vaikeistakin asioista. 

Lapset pohtivat paljon päihteisiin liittyviä kysymyksiä, kuulevat kavereilta ja etsivät tietoa netistä. Lapset kyselevät myös vanhemmiltaan päihteistä ja ne tilanteet saattavat yllättää tai hämmentää vanhempaa. Vastaukset voivat jäädä ympäripyöreiksi tai kysymys ohitetaanOn tärkeää pysähtyä lapsen pohdinnan äärelle ja kuulla mitä lapsi haluaa kysyä ja tietää. Tietoa voi etsiä yhdessä ja käydä keskustelua aiheista lapsen ikään sopivalla tavalla.  

Tärkeää on, että vanhempi on etukäteen perehtynyt aiheisiin, jotta lapsen kysymyksiin on luontevampi vastata. Lapsi miettii usein päihteisiin liittyvissä kysymyksissä aikuisten valintoja ”Miksi joku sitten käyttää päihteitä, vaikka ne ovat terveydelle haitallisia”. Aikuisen on siis myös etukäteen hyvä pohtia omaa suhtautumistaan päihteisiin, vaikkapa alkoholiin, jotta myös valintoihin liittyvää keskustelua on helpompi käydä. 

Puhutaan päihteistä- podcastissa nostetaan esiin tyypillisiä alakouluikäisen lapsen pohdintoja päihteisiin liittyen sekä kuinka niihin kysymyksiin vanhempi voi vastata. Podcast koostuu useammasta osiosta, joissa puhutaan päihdeaiheiden lisäksi myös muista riippuvuutta aiheuttavista aiheista, kuten energiajuomista ja ruutuajasta 

Podcast on toteutettu yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton kanssa. Alko on rahoittanut podcast-materiaalin tuotannon osana vastuullisuustyötään

Podcastia voit kuunnella tästä. 

Tutustu myös noin 4.-6.luokkalaisille lapsille suunnattuun päihde- ja terveysaiheita käsittelevään Harold-peliin. Pelin myötä keskusteluun on helpompi ryhtyä lapsen kanssa ja sen avulla vanhempi ja lapsi voivat yhdessä pohtia terveellisten valintojen merkitystä elämässä.